Šetnja kroz istoriju: Najpopularniji trendovi frizura kroz prvu polovinu 20.veka

 

 

Transofmacije stilova frizura od 1900-1959. godine bazirale se najčešće na osnovu aktuelnih dešavanja – od ratova, preko politike, pa sve do društvenih pokreta. Danas smo više fokusirani na to da li frizura pristaje našem obliku lica, godinama ili trenutnom trendu.

 

Ipak, dvadeseti vek kao doba naglog industrijskog i tehnološkog razvoja donelo je najrazličitije varijacije fizura: od kratkih talasa iz doba Velikog Getsbija, preko povratka ženstvenim frizurama pre II svetskog rata, pa do uticaja Starog Holivuda 50-ih. U nastavku sledi pregled najpopularnijih trendova koji su se nosili u prvoj polovini 20. veka.

 

1900-1920: viktorijanska ženstvenost

 viktorijanska frizura

Tokom prve decenije 20. veka, žene su nosile kosu na sličan način kao pred kraj prošlog veka. Nosila se duga i talasasta kosa, koja se uvijala specijalnom peglom za kovrdžanje koja je bila izum Marcel-a Grateau-a. Popularna je bila tzv. “Gibson Girl” frizura, koja je oslikavala nežnu ženstvenost: kosa pokupljena u gomilu na vrhu glave, dok bi deo kose slobodno padao preko jednog ramena.

 

1920-e: bob frizura

 bob frizura iz 20ih

Posle I svetskog rada, trend frizura se menja – žene sada  nose kraću kosu, ošišanu do ušiju, stilizovanu sa šiškama ili bez njih. Ovaj stil je predstavljao evoluciju u ženskim frizurama – žene su se oprostile od duge viktorijanske kose i okrenule sa kraćim frizurama, koje su predstavljale “novu američku ženu” - nezavisnu, aktivnu I jaku. Bob se nosio u raznim varijacijama: ravan, talasast, sa loknicama ispred uha ili na čelu. Često su se nosili ukrasi za kosu – trake, perje, dragulji.

 

1930-e: povratak ženstvenosti

 finger curls frizura

Tridesetih su žene počele da napuštaju muškobanjasti paž I stil koi je popularizivala Koko Šanel, i počele su da se vraćaju ženstvenijim stilovima. Kosa je bila do ramena, sa mekim talasima, koji su se dobijali trajnom ondulacijom, koja je bila veoma popularna zbog izuma mašine za “trajnu”. Popularni talasi su se zvali “finger curls”.

 

Popularne “finger” talase možete rekreirati uz pomoć Subrina Ego trip gela za kosu, viklera, nakon čega loknu treba da zakačite metalnom štipljakom kako biste dobili prelomljene talase.

 

1940-e: “rolnice” u kosi

 frizura iz 40ih victory rolls

Četrdesete godine su donele II svetski rat i nov trend frizura: rolnice (“victory rolls”). Ova frizura je inspirisana pobedničkim avionima u ratu, koji bi krerali “rolne” oblaka kada bi prošli. Prinuđene da racionalizuju svakodnevne predmete usled rata, žene su se više fokusirale na kosu umesto na odeću. “Rolnice” su se nosile na polupodignutoj kosi, dužine do ispod ramena.

 

1950-e: uticaj starog Holivuda

 holivud frizura iz pedesetih

Stil frizura pedesetih donosi posleratni oporavak i dramatičnije look-ove, inspirisane starim Holivudom – raskošne lokne sa dubokim razdeljkom na sredini. Tokom ove decenije, lak za kosu je dobio današnju formu u aerosol boci, te je korišćen za postizanje volumena kod podignutih frizura: francuske pletenice (“chignon”). Obične su odbacile “racionalne frizure” praktične za rad u fabrici, i okrenule se svojim holivudskim uzorima: uz puno laka, ukosnica i viklera, kosa je postala savršeno skulpturisana i bujna.

 

Izvor fotografija: https://www.pinterest.com/dambdoo/setnja-kroz-istoriju-frizure-20-veka/

Brendovi

O NAMA

DAMB d.o.o. je ekskluzivni uvoznik za Srbiju brendova: Subrina professional, Moroccanoil, Termix,Wet brush. Prodaja kozmetike za kosu, alata i opreme za frizerske salone.

Kumodraška 378, 11000 Beograd

Pozovite nas na: +381 11 3098 626

Radnim danima od 8.00 - 16.00 časova

E-mail: prodaja@damb.rs

SVE ZA FRIZERSKE SALONE


PRATITE NAS

    

PRATITE NAS NA FACEBOOK

©2018 by DAMB d.o.o. | Design by draganmarkovic.net