Besplatna dostava za iznos veći od 6000 dinara

Besplatni uzorci uz svaku kupovinu

Šetnja kroz istoriju: Najpopularniji trendovi frizura kroz drugu polovinu 20.veka

 

 

Transofmacije stilova frizura od 1960-2000. godine bazirale se takođe na osnovu aktuelnih dešavanja – od ratova, preko politike, pa sve do društvenih pokreta. Trendovi su se smenjivali mnogo brže nego u prvoj polovini veka, zato imamo mnogo više različitih i drastično drugačijih stilova.

 

U nastavku sledi pregled najpopularnijih trendova koji su se nosili u drugoj polovini 20. veka.

 

1960-e: natapirane punđe i ravna kosa

 

Ranih šezdesetih, volumen kose je otišao još dalje: nosile su velike “bouffant” punđe, bogato natapirane, podignute na vrh glave, često ukrašene maramom za kosu. Ova frizura smatrala se ultra glamuroznom, a ikona ove frizure bila je Džeki Kenedi. Tinejdžerke su nosile ekstremniju varijantu punđe, poznatiju kao “beehive” - poput Brižit Bardo. Popularna frizura bila je I pixie cut. Sa nastankom hipi pokreta krajem 60-ih, kosa je počela da se nosi kao duga, veoma ravna I sa razdeljkom na sredini. Kako bi postigle ovaj izgled, mnoge žene su kosu ispravljale kućnom peglom za veš.

 

trend frizure 60ete

 

1970-e: hipi duga kosa i afro

 

Super duga kosa je bila veoma popularna 70-ih, usled hipi pokreta, često propraćena laganim talasima, trakom za kosu ili cvetnim ukrasima. Kosa se, baš kao I u istomenom mjuziklu, smatrala glavnim oblikom protesta i pobune protiv tradicionalnih vrednosti. Žene su nosile paperjast oblik frizure (“feathery shag”), koji je proslavila Fara Fosit. Afroameričke žene su slavile svoju prirodnu kosu, te je “afro” frizura bila u zenitu popularnosti. Manekenka Tvigi je popularizovala androgeni “pixie” cut – te je inspirisala mnoge žene da odseku svoje duge lokne.

 trend frizure 70ete

 

1980-e: blanš, vibrante boje I volumen

 

Osamdesetih godina sa nastankom MTV-ja, žene su postale zainteresovane i za muzičke zvezde (ne samo filmske kao dosad). Što veća kosa – to bolja. Madona je bila uzor mnogim ženama sveta – blajhana kosa puna volumena, sa krupnim loknama, često nošena u visokom repu. Popularne su bile i frizure inspirisane Dejvdom Bouvijem – ženske “fudbalerke” I vibrantne boje. “Trajna” je i dalje bila omiljeni stajling metod mnogih žena širom sveta.

trend frizure 80ete

 

Bujni volumen poput 80-ih možete dobiti uz pomoć Subrina Professional No Modesty spreja koji ćete poprskati po korenu i dužini, za maksimalni “push-up” efekat kose.

Subrina Professional sprej za kosu

 

1990-e: dominacija “Rejčel” frizure

 

Dok su osamdesete forsirale velike frizure koje traže pažnju, devedesete su bile smirenije, sa ravnom i glatkom kosom, ili pak kovrdžavom. Od svih frizura, centralna je ikonska “Rejčel” frizura, inspirisana Dženifer Aniston u seriji “Prijatelji”. Ovaj stil podrzumevao je kosu do ramena, sa dosta stepenova i ležerni izgled koji je karakterističan za 90-e. Ostale popularne frizure bile su: “spiky” podignuta kosa, paperjasto šišane šiške, dva pramena koja uokviruju lice sa podignutim repom, I tzv. “heroinski šik”, koji je negovala Kejt Mos, sa karakteričnom lepljivom neurednom kosom.

 trend frizure 90ete

 

2000-e: stepenovi, ravna kosa I kreativnost

 

Kraj 20. veka bio je pod uticajem popularne kulture i MTV emisija o životu bogatih srednjoškolaca iz Kalifornije. Tako su devojke kopirale kosu zvezda iz ovih serija, a najpopularnija frizura bili su talasi kao plaže. Presa za ispravljanje kose doživela je popularnost, pa su frizure postale glatke, uglađene, ravne. Stepenasta kosa bila je na vrhuncu slave, a sa popularizovanjem stajling aparata, frizure su se razvile u otkačena umetnička dela.

 

trend frizure 2000te

 

Brendovi

O NAMA

DAMB d.o.o. je ekskluzivni uvoznik za Srbiju brendova: Subrina professional, Moroccanoil, Termix,Wet brush. Prodaja kozmetike za kosu, alata i opreme za frizerske salone.

Kumodraška 378, 11000 Beograd

Pozovite nas na: +381 11 3098 626

Radnim danima od 8.00 - 16.00 časova

E-mail: prodaja@damb.rs

SVE ZA FRIZERSKE SALONE


PRATITE NAS

    

PRATITE NAS NA FACEBOOK

©2018 by DAMB d.o.o. | Design by draganmarkovic.net